Az országos kisebbségi önkormányzatok kulturális autonómiájának kérdéseiről, a nemzeti és etnikai helyhatóságok költségvetési stabilitásáról, valamint választójogi kérdésekről kezdett egyeztetéseket a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) és a 13 magyarországi kisebbség képviseletében hat delegált hétfőn Budapesten.

Heizer Antal, a NEKH elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az országgyűlés decemberben kötelezte a kormányt arra, hogy tekintse át a kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályokat és nyújtson be azokhoz módosító javaslatokat. Tájékoztatása szerint a módosítási koncepció kidolgozását segítő, az 1992-93-as kisebbségi szakmai kerekasztal-megbeszélésekhez hasonló egyeztetés várhatóan 4-6 hetet vesz majd igénybe. Várakozásai szerint a koncepciót a kormány várhatóan még a nyáron elfogadja, így kora télen már a konkrét szövegekről is tudnak egyeztetni.

Heizer Antal elmondta: a kormányzat részéről a munkában, a Miniszterelnöki Hivatal mellett, az igazságügyi, a belügyi, az oktatási, a kulturális és a pénzügyi tárca vesz részt, míg a kisebbségek oldaláról a német, a bolgár, a roma, a horvát, a szlovák és a szerb közösség delegáltjai. Közlése szerint az egyeztetési folyamatnak még két fontos meghívott szereplője van: Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint a parlament emberi jogi szakbizottsága. A NEKH elnöke az elérendő célok között említette, hogy a tervezett ágazati jogszabály-módosítások során a kisebbségek kulturális autonómiáját valós tartalommal lehessen megtölteni. Úgy vélte: az országos önkormányzatok deklarált joga akkor válhat valóssá, ha saját intézményi körük – iskolák, kulturális intézmények – gazdaságilag is stabil fenntartóivá válhatnak.