A PanTel, a GTS-DataNet és az eTel Magyarország szerint a Hírközlési Döntőbizottság által elfogadott és tegnap nyilvánosságra hozott új Matáv Referencia Összekapcsolási ajánlat a gyakorlatban szinte semmilyen csökkenést nem hoz a végfelhasználói árakban.

Az elfogadott összekapcsolási percdíjak 8-24%-kal csökkentek, ráadásul úgy, hogy az új szolgáltatók által leginkább preferált regionális összekapcsolások esetén ez a csökkenés mindössze 8-12%, mely a legkonzervatívabb várakozásokat is alulmúlta. Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a törvény által előírt számhordozhatóság 2003. január 1-i bevezetése is a bizonytalan jövő ígérete csupán.

Az alternatív szolgáltatók nehezményezik, hogy a Döntőbizottság nem élt a törvény által biztosított lehetőségekkel annak érdekében, hogy elősegítse a piaci verseny kialakulását. A döntőbizottságnak módjában áll a Matáv által beterjesztett összekapcsolási árakat az EU-átlaggal összevetni, vizsgálni azt, hogy ezen díjak mellett az árprés lehetősége megszűnik-e. Ezen vizsgálatokat meg is tették.

Közleményükben utalnak arra, hogy ezek az árak valóban messze az EU-átlag fölött vannak (megjegyezzük, hogy Lengyelország az EU-átlagot alkalmazza). Azonban mindezt az eredmények ismeretében nem vették figyelembe. A HDB ugyan megállapította az árprés lehetőségét bizonyos esetekben, azonban annak piacra gyakorolt hatását jelentéktelennek minősítette.

A HDB által jelentéktelennek ítélt hatás már helyi összekapcsolás esetén is gyakorlatilag a teljes nagyvállalati, és a jelentősebb telefonforgalmú közép-, és kisvállalati szegmenst érintik. Sőt, a Matáv alapcsomagjának, a Báziscsomagnak a helyi és helyközi I. viszonylatban alkalmazott kiskereskedelmi árát (10,50 Ft) is jelentősen meghaladják (indítás + végződtetés + hozzáférési hiány: 13,01 Ft).

Ilyen szintű költségcsökkenés és a számhordozhatóság hiánya miatt gyakorlatilag semmilyen pozitív változás nem várható a kormányzat által is óhajtott, de eddig sikertelennek ítélt liberalizáció történetében. Ezen feltételek mellett nem várható sem a telefontarifák jelentős mértékű csökkenése, sem a verseny – oly sokak által várt – kiszélesedése a kisvállalatok és a lakosság irányába.

Az EU-átlagnál, vagy akár a lengyelországi összekapcsolási díjaknál több mint kétszer magasabb tarifák hátrányosan érintik Magyarország versenyképességét mind a jelenlegi EU-tagállamokkal, mind a velünk együtt csatlakozó jelentkezőkkel szemben.