A Novell a második cég azon négy vállalat között, mely UNIX jogok birtokában van. Az SCO által az IBM (majd később az összes Linux) ellen indított jogsértési vitából a Novell is kiveszi a részét.

Egy levelet küldött a Novell az SCO számára, melyben pontos kérdéseire pontos választ vár. A szintén UNIX jogokkal rendelkező cég ugyanis arra szólította fel ½kollégáját½, hogy nevezze meg, mely UNIX forráskódok kerültek át a Linuxba.

Jack Messman, a Novell ügyvezető igazgatója elárulta a nyilvánosságnak, hogy amikor 1995-ben az SCO megvette tőlük a UNIX jogokat, akkor a Novell nem biztosított olyan feltételeket az SCO számára, amik feljogosíthatnák a már jópár hete tartó, tulajdonképpen Linuxok ellen fordult hadműveletre. Ezzel egyébként az SCO is nyilvánvalóan tisztában volt, mert a szerzői jogok megszerzése érdekében már hónapok óta kérte a Novellt annak átadására. Ezt a Novell visszautasította.

Talán nem meglepő, hogy ennek kiderülése után sem áll el az IBM-et akár peres eljárásra citálni is hajlandó cég a további erőfeszítésektől – Chris Sontag, az SCOsource feje szerint az SCO birtokában van minden olyan UNIX-ot érintő szellemi jogoknak, melyek lehetővé teszik a Linuxokat használók felelősségre vonását.

A Utah-beli cég vezére elmondta, hogy hamarosan meg fog felelni mindenki számára, aki arra kíváncsi, a Linux mely részei sértik a UNIX szabadalmait. Erre (azaz a kód publikálására) várhatóan június során kerül majd sor; azonban nem lesz mindenki számára elérhető. Az SCO csak elemzők, illetve olyan személyek számára teszi hozzáférhetővé, akik titoktartási szerződést írnak alá.

Ennek egyébként már nagyon itt lesz az ideje, mert a Novellnél kezdenek kemény kézzel játszani: Messman közölte, hogy cége jogi úton is igyekszik nyomást gyakorolni az SCO-ra. “Az SCO tette árt az üzleti kapcsolatoknak és gazdasági lehetőségek elszalasztásának egész soráért lehet felelős. Az SCO az egész iparágnak ártani fog, ha folytatja, amit elkezdett. Az eladások csökkenéséhez, állások megszűnéséhez, projektek komoly csúszásához vezethet, és balkanizálhatja a linuxos közösséget.” Megemlítendő, hogy a következő verziójú Novell NetWare operációs rendszer Linux magra épül.