A kormány szerdai ülésén döntött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felállításáról – jelentette be a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón Németh Imre, az agrártárca vezetője.

Németh Imre közölte: ez a hivatal az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások adminisztratív hátterét biztosítja, és a tényleges kifizetéseket intézi majd. A hivatal létrehozásáról intézkedő kormányrendelet július 1-jével lép hatályba és ugyanezen a napon adja ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az intézmény alapító okiratát.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az agrártárcán kívüli önálló szervezetként jön létre, országos hatáskörű központi hivatalként működik. Irányítását az agrárminiszter látja el és a kormány felügyeli.

Az intézményt a SAPARD Hivatal és az agrár intervenciós központ bázisán kívánja létrehozni az agrárkormányzat, ám a hivatal működéséhez a minisztériumból, továbbá a megyei földművelésügyi hivatalokból is csoportosítanak át szakembereket.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal három pénzalapot kezel majd, az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapot, az EMOGÁ-t, továbbá a Halászati Orientációs Pénzügyi Eszközöket, az úgynevezett HOPE-t, továbbá az Előcsatlakozási Forrásokat, azaz a SAPARD-ot. Így a létrehozandó hivatal felügyeli majd a piaci támogatások kifizetését, az EU-intervenciós rendszer működtetését, továbbá a közvetlen kifizetéseket, valamint az integrált irányítási és ellenőrzési rendszert.

Németh Imre reményét fejezte ki, hogy az MVH akkreditációja Magyarország EU-csatlakozásáig, azaz jövő év május 1-ig megtörténik, és nem lesz akadálya annak, hogy a magyar gazdák hozzáférjenek az uniós pénzekhez.