Az egri kórház igazgatója által elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint semmilyen diszkriminatív megkülönböztetést nem alkalmaztak az intézmény szülészeti osztályán a roma kismamákkal szemben.

A kórház arról tájékoztatott, hogy a főigazgató az intézmény jó hírnevének visszaállítása és megőrzése érdekében helyreigazítást kezdeményezett a valótlannak bizonyult állításokat közreadó médiumoknál. Egyúttal a betegeket, valamint a kórház dolgozóit ért súlyos jogsérelem miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A Lajos Zoltán főorvos, sajtószóvivő által szignált közlemény szerint a szülészeti ellátás során csupán csak orvos szakmai szempontokat figyelembe véve tesznek különbséget az intézményben a kismamák között, s mindenki egyenlő elbánásban részesül. Így nem felel meg a valóságnak az a sajtóhír sem, hogy a roma nőket egy C betűvel megjelölt kórteremben különítenék el az osztályon.

A közlemény szerint az egyenlő elbánásról személyesen győződhettek meg az intézményben tett látogatásuk során a Heves Megyei Roma Önkormányzatok Szövetségének a tagjai is. A kórház vezetése egyúttal együttműködést ajánlott a szervezetnek, melynek értelmében három havonta egyeztetésre kerül sor a jövőben a két fél között a szülészeti ellátás körülményeiről.

Az elmúlt héten több sajtóhír és tudósítás látott napvilágot, amelyek szerint az egri kórház szülészeti osztályán elkülönítik a roma kismamákat. Az egyik országos napilapban pedig egy név nélkül nyilatkozó roma asszony azt állította, hogy tudta és beleegyezése nélkül elkötötték a petevezetékét. Ezt követően indított az üggyel kapcsolatban vizsgálatot a kórház főigazgatója és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

Kaltenbach Jenő a Nemzeti és Etnikai Jogvédő Irodától érkezett beadvány alapján vizsgálja, hogy ért-e hátrányos megkülönböztetés az intézményben roma nőket.