Kalifornia legfőbb államügyésze szerint a DeCSS néven elhíresült, a DVD-Video lemezek másolásvédelmét feltörő kód a másolásvédelem hatástalanítását, a lemezek tartalmának megszerzését, ellopását szolgálja.

Bill Lockyer államügyész a kalifornai legfelsőbb bíróság csütörtöki tárgyalásán fejtette ki véleményét a megoldásról. “A DeCSS program egy számítógépes bűncselekményekhez használatos segédeszköz” – mondta Lockyer a bíróknak, hozzátéve, hogy a filmstúdiók dollármilliókat veszítenek az interneten folyó illegális terjesztés miatt.

Kalifornia legfelsőbb bírósága azt igyekszik eldönteni, hogy a kód terjesztésének, és nyilvánosságra hozatalának betiltása megsérti-e a szólásszabadságot. Lockyer, aki a jövő évben a kormányzói választásokon is indulni kíván, a kód betiltásáért küzdő DVD Copy Control Association szövetség oldalán jelent meg a tárgyaláson.

A DVD CCA kontra Andrew Bunner per négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a szövetség beperelte Bunnert, valamint számos társát a kód elérhetőségének nyilvános leközlése miatt. A bíróság elsőfokon betiltotta a kód leközlését, Bunner azonban fellebbezett, mivel állítása szerint a döntés sérti a szólásszabadságot. Másodfokon Bunnernek adott igazat a bíróság, amelyet követően a DVD CCA szövetség nyújtott be fellebbezést.

Robert Sugarman, a DVD CCA ügyvédje úgy véli, a kód elősegíti a DVD lemezek másolásvédelmének feltörését, hogy a filmstúdiók tulajdonát könnyedén ellophassák.

Bunner nem vett részt a DeCSS kód elkészítésében, csupán elérhetővé tette azt weboldaláról, miután a Slashdoton olvasott róla. A végső döntés az elkövetkező hetekben, esetleg hónapokban várható.