A világ legnagyobb emberi jogi szervezete elmarasztalta Magyarországot a menedékkérőkkel és a romákkal kapcsolatos bánásmód miatt.

Az Amnesty International éves jelentésének bemutatásakor a szervezet főtitkára kijelentette, hogy a világ népeit a hidegháború óta soha nem fenyegette a biztonság hiánya olyan mértékben, mint most.

Irene Khan hozzátette, hogy az elmúlt évben a nemzetközi közvélemény figyelme Irakra összpontosult, és senki nem figyelt oda azokra a konfliktusra, amelyek súlyos mértékben rontották az adott térségek emberi jogi helyzetét, és amelyek sok emberéletet követeltek.

Afganisztánban az emberek még mindig komoly nehézségek közepette élnek – halljuk a narrátort az Amnesty International által készített videofilmben, miközben egy talpig lepelben kéregető asszonyt látunk a képen, földön síró gyermekével. Az ismertető így folytatódik: az emberek továbbra is rettegésben élnek, mert az ország nagy része nem biztonságos, és mert súlyosan megsértik jogaikat. Az uralmon lévő rendszer katonái, ahelyett, hogy megvédenék a háború borzalmait túlélő afgánokat, megkínozzák, letartóztatják, bántalmazzák őket. Fodor Márk, az Amnesty International magyarországi igazgatója a rövid, filmes évértékelést követően arról is beszélt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta világszerte az emberi jogokat súlyosan fenyegető terrorizmus elleni törvénycsomagok látnak napvilágot.

  • Az Amnesty International Nemzetközi Emberi Jogvédő Szervezet éves jelentésében csupán egy rövid fejezet szól Magyarországról, de az évről-évre visszatérő problémát tárgyal. Még mindig aggasztó, hogy a rendőrség bántalmazza az őrizetbe vett személyeket, az áldozatok között romák is vannak. A menedékkérőket érintő új szabályozások pedig még inkább aláássák jogaikat és védelmüket. A jelentés példaként a gyöngyösi kórházban tavaly novemberben nagy port felvert esetet írja le, amikor negyven roma gyászolta családtagjának elvesztését, s mert a romák zavarták a betegek és a kórház dolgozóinak nyugalmát, az igazgató kérésére a rendőrök távolították el őket onnan. A tájékoztatón elhangzott a kérdés, hogy a Nemzetközi Emberi Jogi Szervezet budapesti irodája hogyan és honnan szerzi értesüléseit, hogyan készülnek ezek a jelentések. …

A teljes cikk