Oroszország második legnagyobb olajipari vállalkozása, az OAO Lukoil néhány hónapon belül megkezdi a fejlesztési munkákat az egyik vitatott iraki olajmezőn – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten határozott az Irak-ellenes gazdasági szankciók felfüggesztéséről, ennek alapján határozta el most a Lukoil konszern, hogy a szerződésben vállalt, a Nyugat-Kurna 2-es olajmező fejlesztésére vonatkozó kötelezettségének eleget tesz.

A Lukoil egyike azon orosz cégeknek, amelyek 1997-ben termelés megosztási megállapodást kötöttek az iraki kormánnyal, amely a fejlesztésből 25 százalékos részesedéssel rendelkezik. A mező becsült olajvagyona 15 milliárd hordó. A konzorciumban a Lukoil 68,5, az állami Zarubezsnyeft konszern 3,25, a Masinimport 3,25 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Lukoilhoz közel álló források szerint a társaság három és fél
hónapon belül megkezdi a helyszíni munkákat.

Egyidejűleg ezzel a közléssel az amerikai külügyminisztérium képviselői is tárgyaltak a Lukoil illetékeseivel a társaság jövőbeli iraki szerepéről – jelentették be Washingtonban. Még az Irak-elleni amerikai támadás beindítása előtt az iraki kormány vitatta a Lukoil fejlesztési jogát a kérdéses olajmezőre, az orosz vállalat viszont cáfolta, hogy kapott volna erről értesítést. Ez a vita a háború idején is folytatódott és a legutóbbi esemény az volt, hogy az amerikaiak által kijelölt iraki olajipari miniszter, Tamir Gadban is semmissé nyilvánította a Lukoillal kötött szerződést, mint egyikét a Szaddám Huszein rendszer által kötött megállapodásoknak. A Lukoil válasza erre az volt, hogy nemzetközi bíróságon keres jogorvoslatot a szerződés törlése ellen.