Hat nigériai és benini férfit ítélt szerdán tíz hónaptól 4 és fél évig terjedő börtönbüntetésre egy holland bíróság, miután rájuk bizonyították az e-mailes csalást.

Két elítéltnek ezen felül még fejenként 205 ezer eurót is vissza kell fizetniük az egyik károsultnak. A hat férfit azzal vádolták, hogy a világban szétküldött több ezer e-mail, fax és postai levél segítségével a legkülönfélébb ürüggyel Amsterdamba csaltak embereket, akiktől aztán komoly összegeket csaltak ki. Az internetezők ismerik a “419-es csalás” vagy “előleg csalás” néven emlegetett eseteket, amelyek már a ’80-as évek eleje óta zajlanak, és az utóbbi időben áttevődtek az internetre. A “beetető” levél feladói bukott afrikai diktátorok rokonának adják ki magukat, akik segítséget kérnek a pénzük kimenekítéséhez – 10-25 százalékos jutalék fejében. Másokat azzal szédítenek, hogy nyertek a lottón. Hiába ismertek az ilyen esetek évtizedek óta, valakit mindig megszédít a nagy pénz reménye.

Az egyik áldozat, egy orosz férfi több ezer dollárt kifizetett a csalóknak. Nemcsak az “átutalási díjat”, hanem még a “kábítószermentességi nyilatkozatért” is fizetett. Csak akkor fogott gyanút, amikor 35 ezer dollárt kértek tőle “terrormentességi nyilatkozat” fejében. Egy másik áldozat, egy svájci professzor 482 ezer dollárt adott oda a csalóknak, akik 9 millió dollárt ígértek neki, ha segít több millió dollár tisztára mosásában – a férfi még vegyszereket is vásárolt a pénzmosási akcióhoz! Végül ő segített a csalók kézre kerítésében, akiket egy amsterdami pályaudvaron le is tartóztattak 2002 nyarán. A vádlottak nem tettek vallomást a perben, csak a főkolompos állította, hogy semmi köze a dologhoz. Arra azonban nem tudott meggyőző magyarázatot adni, miként kerültek a beetető levelek a számítógépébe, és mit kerestek a károsultak nevei a zsebnaptárába.