Lomnici Zoltán szerint Magyarországon túlzottan szigorúak az adatvédelmi szabályok, ezért sem tehetik meg a bíróságok, hogy a közvélemény és a sajtó kérésének megfelelően minden döntésüket közzé tegyék.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke ezt azért jelentette ki, mert mint mondta, a nemrég zárult Tocsik-perrel kapcsolatban sokan levélben fejezték ki elégedetlenségüket és politikai hátterű döntésnek minősítették az ítéletet.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta, bár a döntésekért, köztük a Tocsik-ügyben hozott határozatért az adott tanács a felelős, de a Legfelsőbb Bíróság elnökeként mégis személyes felelősséget érez azért, hogy a bírói döntések politikamentesek legyenek. Az ítélet nyilvánosságra hozataláról pedig kiemelte: a Legfelsőbb Bírósági internetes honlapján jelenleg is több száz ítéletet találhatnak meg az érdeklődők és a Tocsik-ügyet is az adatvédelmi szabályok miatt kissé szerkesztve, de ugyancsak nyilvánosságra hozták.

Lomnici Zoltán ismertette az Eötvös Károly Intézet állásfoglalását is a bíróságok munkájáról. Az egyik idézet szintén azt kifogásolta, hogy hazánkban nem ismerhető meg a bírói ítélkezési gyakorlat és kiemelte a tájékoztatási jogot. Lomnici Zoltán válaszából kiderült, a bírókat a törvény nem engedi nyilatkozni, az ügyek nyilvánossá tételéhez pedig a jogszabályok módosítására lenne szükség.