A BSA (Business Software Allianc) Magyarország 2002 tavaszán hirdette meg az első Tűzszünet kampányát. Az elmúlt egy évben az ország szinte minden régióját érintette a kampány, amelynek záró állomása a 2003 májusában négy alföldi megye volt.

A BSA Magyarország Tűzszünet kampányának célja az volt, hogy az adott megyékben felhívja a figyelmet az illegális szoftverhasználat veszélyeire, és tájékoztassa a felhasználókat szoftvereik legalizálásának feltételeiről.
A BSA 30 napot biztosított minden vállalatnak szoftver-nyilvántartása rendezésére, belső ellenőrzés végrehajtására és a szoftverlicencelés terén esetleg észlelhető rendellenességek orvoslására. A BSA elsődleges célja nem az, hogy büntetőeljárásokat kezdeményezzen, hanem az, hogy felvilágosítsa a felhasználókat a nem jogtiszta szoftverek használatából származó különböző gazdasági, jogi és társadalmi kockázatokra, és hogy segítséget nyújtson nekik szoftvereszköz-állományuk kezeléséhez.

A BSA Magyarország 2002. március 6-án Győr-Moson-Sopron megyében indította útjára Tűzszünet kampányát. A BSA ezt követően Baranyában, Budapesten és agglomerációjában hirdetett “tűzszünetet”.
2003-ban az első állomás, a Dunántúl négy megyéje – Komárom-Esztergom Vas, Veszprém és Zala megye – volt. Ezután az ország észak-keleti régiója következett, itt áprilisban Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlott a kampány. A Tűzszünet kampány májusban négy alföldi megyében – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében – zárult.

A 2002-es és 2003-as Tűzszünet kampány során névre szóló levelekben, óriásplakátokon és sajtóhirdetésekben hívtuk fel a közvélemény és az üzleti szféra szereplői figyelmét a 30 napos türelmi időszakra. Tapasztalataink szerint a vállalkozások igen pozitívan reagáltak kiküldött leveleinkre, és országszerte több ezer cég kért segítséget a BSA Magyarországtól szoftvernyilvántartásuk, szoftvergazdálkodásuk rendbetételéhez.

Az akció sikerességét mutatja az ország illegalitási mutatójának 3%-os csökkenése, 2001-ben még 48%-a a vállalkozások által használt szoftvereknek illegális volt, 2002-ben ez a szám a mai napon megjelent hivatalos adatok alapján 45%. A mutató javulásához az elmúlt évben indított Tűzszünet kampány nagyban hozzájárult. Az informatikai ágazat szellemi tulajdonának védelme segíti a fejlődést és a növekedést. A megnövekedett legális szofver felhasználás pedig hozzájárult a nemzetgazdaság növekedéséhez, nőttek az adóbevételek, új munkahelyek jöhettek létre (további info: IDC Economic Impact Study, www.bsa.hu).
A BSA Magyarország ezúton is megköszöni a média és minden egyes vállalkozás segítségét és együttműködését a jogtiszta szoftvert használó Magyarország megteremtéséhez.