Hatáskör hiányában a Pesti Központi Kerületi Bíróság a napokban megszüntette a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. által parkolási díj és pótdíjmegfizetése tárgyában indított pereket – közölte Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub (MAK) jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke.

A bíróság elsőfokú határozataiban az Alkotmánybíróság azon határozatára hivatkozott, amely szerint a parkolás nem jelent területbérleti jogviszony, hanem a közterület közlekedési célú használataként kell értelmezni, ezért a polgári peres bíróságnak az erre vonatkozó peres ügyekben nincs hatásköre eljárni.

A MAK közleménye emlékeztet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat rendelettel ugyan állapíthat meg díjat, de ez az Alkotmánybíróság döntése értelmében nem jelent polgári jogviszonyt, ezért az ilyen ügyekben indított eljárásokat bírósági hatáskör hiánya miatt kell megszüntetni.

A Magyar Autóklub szerint, ha jogerőre emelkedne a Pesti Központi Kerületi Bíróság döntése, akkor az önkormányzatok vitás esetekben a parkolási kft.-ken keresztül nem, hanem csak adók módjára szedhetnének be parkolási díjakat.