Az egykori Energol és Conticar, valamint más cégek tulajdonosai, vezetői kerültek a vádlottak padjára hét évvel a nyomozás megkezdése után.

A vád szerint 1996-ban a két vállalkozói kör tagjai úgy döntöttek, hogy más tevékenységükből származó bevételeiket az illegális olajüzletben kamatoztatják. Az Energol és a Conticar többségében büntetett előéletű, most azonban szabadlábon lévő vezetői és köreik, más cégeket, valamint egy ügyvédet is bevontak a hamisított gázolaj előállításába, szállításába és értékesítésébe. Tevékenységükkel 6,7 milliárd forintos kárt okoztak az államnak, ezért a Fővárosi Főügyészség többszörös adócsalással, illetve rossz minőségű termék forgalomba hozatalával vádolja a 19 férfit. A Fővárosi Bíróságon alig másfél hónap alatt várhatóan 12 napon át folyik a tárgyalás a nagy szabású olajügynek.

A maratoni ügyben 80 tanú és tucatnyi szakértő meghallgatása várható, ám a tárgyalás tervezett, egyébként is feszített tempójú menetét a bíróság szerint már eddig is veszélyeztették a vádlottak. Kenéz Andrea bírónő rosszhiszemű magatartásként értékelte, hogy a vádiratot több vádlott nem akarta átvenni, ügyvédjeik megbízatását jó néhányan pár nappal ezelőtt visszavonták, és új védőket neveztek meg. A megidézettek ugyanakkor strasbourgi döntésekre hivatkozva a bírósági eljárás észszerű időben történő lefolytatását kérték.