Õsztől a Nemzetbiztonsági Hivatalnál vizsgálódik az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila azt vizsgálja, törvényesen járnak-e el az adatok titkos módszerekkel való gyűjtésére jogosult szervezetek – írja a Népszabadság. Ilyenből 11 van ma Magyarországon.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) indít vizsgálatot. Az ombudsman arra keresi a választ, hogy törvényesen járnak-e el a gyakorlatban az adatok gyűjtésére titkos eszközökkel is jogosult szervezetek. Jelenleg tizenegy szervezetnek van jogosítványa titkos adatgyűjtésre Magyarországon. A vizsgálat ősszel kezdődne, és egyelőre csak az NBH-t érintené- írja a Népszabadság.

Sok esetben nincs szükség engedélyre a titkos adatgyűjtéshez, jóllehet azok jelentős része bírói hozzájáruláshoz kötött. A titkosszolgálati eszközök bevetésével megszerzett adatok államtitoknak minősülnek, csak a kormány és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kaphat róluk tájékoztatást.

A Népszabadságnak több szakember is azt mondta, nem tartják megfelelőnek a titkos adatgyűjtésre jogosult szervezetek fölötti kontrollt. A korábbi adatvédelmi biztos, Majtényi László, leköszönése előtt kijelentette: hatéves ciklusának egyik nagy adóssága, hogy nem tudta ellenőrizni ezen szervezetek tevékenységét.