Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ügyvédje még nem tudja, hogy fellebbeznek-e a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteki ítélete ellen, amelyben egy személyiségi jogi perben Orbán Viktor volt miniszterelnök nyert. Juhász Ferenc az ősszel az Info Rádióban keltette azt a hamis látszatot, hogy Orbán Viktor antiszemita, értelmetlenül nacionalista és szavahihetetlen politikus.

Orbán Viktor volt miniszterelnök pénteken első fokon személyiségi jogi pert nyert Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ellen a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Az ítélet szerint Juhász Ferenc megsértette Orbán Viktor becsületét, emberi méltósághoz és jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2002. november 6-án az Info Rádió műsorában tett kijelentésével azt a hamis látszatot keltette, hogy a felperes antiszemita, értelmetlenül nacionalista és szavahihetetlen politikus.

A bíróság az alperest eltiltotta a további jogsértéstől és arra kötelezte, hogy 15 napon belül saját költségén tegye közzé az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését a Népszabadság és a Magyar Nemzet című napilapokban, illetve az Info Rádióban. Juhász Ferenc ügyvédje az MTI érdeklődésére közölte, hogy még nem tudják, fellebbeznek-e az ítélet ellen. A bíróság indoklása szerint a felperes személye egyértelműen beazonosítható volt a rádióinterjú témájául szolgáló Foreign Affairs című amerikai szaklap és a politikai környezet alapján. A bíróság ezért nem fogadta el az alperes azon véleményét, hogy a felperes nem bizonyította, az ő személyére vonatkozott a szóban forgó kijelentés.

A bíróság szerint az alperes is ismerte a Foreign Affairs Magyarország NATO-vállalásainak teljesítését elmarasztaló, politikai vitát kavaró cikkét, amelynek szerzője a felperest és az akkori kormányt antiszemitának, nacionalistának minősítette. A bíró szóbeli indoklásában kifejtette: fokozott felelősség terheli az alperest, amikor véleményét kifejti, “és a véleménynyilvánítás szabadsága nem jelenti azt, hogy tényeket hamisítsunk meg”. Mint mondta, ugyan a közszereplőkkel szemben a kritika határai tágabbak, mint egy átlagember esetében, de a szóban forgó vélemény indokolatlanul sértő, bántó és megalázó volt.