Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy újabb bizonyítékokkal kívánja megerősíteni érveit a szoftveróriás ellen folyó trösztellenes vizsgálatban, ezért az öt éve folyó eljárás a vártnál később zárul le.

A bizottság kérdőívet küldött a zenei és filmes cégekhez, hogy megtudja, miként vélekednek az általuk használt technológiákról, amelyekkel anyagaikat az interneten terjesztik. A bizottság a médialejátszó szoftverek piacán zajló verseny elfojtásával vádolja a Microsoftot, amely azáltal, hogy a Windowsba csomagolta Media Player szoftverét, lényegében ki akarja szorítani a piacról az Apple QuickTime és a RealNetworks RealPlayer szoftverét. A csomagolás probléma a két kulcselem egyike, melyekre a bizottság érvei épülnek. A másik pedig az, hogy a Microsoft az asztali operációs rendszerek piacán élvezett domináns helyzetét kihasználva törekszik a verseny elfojtására a szerverek operációs rendszerének piacán is.

A szakértők szerint a tovább húzódó végső döntés lényegében a Microsoftnak kedvez, ugyanis minden előrejelzés arra mutat, hogy a szerverpiacon növekszik a Linux térhódítása – a Windows rovására -, így mire megszületik a döntés, a bizottság érvei sokat veszítenek élükből. Másfelől, a vizsgálat kiterjesztése arra is utal, hogy az Európai Bizottság ezúttal biztosra akar menni, és bombabiztos érveket akar az asztalra tenni, nehogy megismétlődjék a tavalyi kínos kudarc, amikor az Európai Bíróság három döntésüket is felülbírálta. Hiszen számolni lehet azzal, hogy a számára kedvezőtlen döntést a Microsoft ez elé a bíróság elé viszi.