A kétnapos EU-referendum első napjának kiábrándító részvételi adata után végül érvényes volt a szavazás és magabiztos igen született Lengyelországban. A választásra jogosultak közel 60 százaléka mondott véleményt a csatlakozásról, és 78 százalékuk igennel szavazott.

Érvényes volt az európai uniós tagságról tartott lengyel referendum, noha szombaton és vasárnap tartott voksolás első napja után félő volt, nem lesz meg a törvényben előírt ötven százalék plusz egy szavazat. A szavazatok tíz százalékának megszámlálása alapján az uniós csatlakozásra a szavazók 78 százaléka mondott igent, s csak 22 százalék utasította el azt.

A részvételi arányt 59,6 százalékosra jelzik, ami jóval meghaladja a népszavazás érvényességéhez a lengyel alkotmány értelmében szükséges 50 százalék plusz egy főt a csaknem harmincmillió szavazásra jogosult állampolgár közül. A hivatalos végeredményt hétfő kora este teszik közzé.

Aleksander Kwasniewski államfő – aki az elnöki palotában feleségével és mintegy háromszáz meghívott vendéggel, köztük 150 lengyel és külföldi újságíróval együtt várta az első előrejelzések közzétételét – kijelentette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A döntés jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt – mondta. Megjegyezte, hogy a referendum sikere Európa számára is jó hír. Kwasniewski köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön, “teljes szívéből” megköszönte II. János Pál pápának azt a támogatást, amelyet a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott.

Leszek Miller miniszterelnök a miniszterelnöki hivatalban nagyszámú vendégsereg előtt örömtől sugárzó arccal azt mondta, hogy a referendum igazi győztese a lengyel nép. “Hajtsuk meg fejünket népünk bölcsessége és nagysága előtt” – fogalmazott. Miller köszönetet mondott az államfőnek és a pápának a referendum sikeréért való közreműködésért.

Az unióellenes parlamenti párt, a Lengyel Családok Ligája bejelentette, a referendum eredményét bíróságon támadják meg.

Lengyelország a 2004-ben csatlakozó tíz csatlakozó ország közül hatodikként mondott igent az EU-tagságra. Vasárnapig Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia lakosai döntöttek népszavazáson a belépés mellett. A következő referendumot egy hét múlva Csehországban tartják, míg Lettország és Észtország csak szeptemberben szavaz.