Ügydöntő a Csehország európai uniós csatlakozásáról pénteken és szombaton tartandó népszavazás: bár a részvételt illetően nincs semmiféle érvényességi küszöb, a szavazás eredménye a kormányra és a parlamentre nézve is kötelező.

Az egyedi használatra – kizárólag Csehország európai uniós csatlakozására – készült népszavazási törvény szerint a referendumon minden 18 évnél idősebb cseh állampolgár részt vehet. Az unióhoz való csatlakozás akkor lesz jóváhagyva, ha a szavazók többsége – függetlenül a részvétel mértékétől – támogatni fogja. Amennyiben a lakosság nemmel szavaz a csatlakozásra, új népszavazásra csak két év múlva kerülhet sor.

A népszavazáskor az állampolgárok egy kérdésre fognak válaszolni: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Cseh Köztársaság a csatlakozási szerződés alapján az Európai Unió tagjává váljon?

A cseh kormány eredetileg június 15-16-át – vasárnap és hétfő – javasolta népszavazási dátumnak, de a honatyák végül a Csehországban évtizedek óta szokásos választási napok – péntek és szombat -, tehát június 13-14. mellett döntöttek. Az államfő, akinek a jogkörébe tartozik a választás és a népszavazás kiírása, tiszteletben tartotta a parlament döntését.

Csehország jelenleg az egyetlen az uniós tagjelölt országok közül, amelynek nincs általános népszavazási törvénye. A népszavazási törvényt 2002 őszén csak “egyedi használatra”, konkrétan az uniós csatlakozásra, fogadta el a parlament. A népszavazásról szóló általános törvényt a baloldal már több alkalommal is a parlament elé terjesztette, de elfogadását a jobboldal mindig megakadályozta.