Az Apple szintén gondba keveredett a UNIX-szal kapcsolatban – a cég azért kénytelen bíróságra járni, mert operációs rendszere, a Mac OS X kapcsán “használni merte” a UNIX-alapú elnevezést.

Beperelte az Apple-t a The Open Group. A San Francisco-i cég ugyanis azt állítja, hogy Steve Jobs cége licencelés nélkül használja az általa birtokolt UNIX terminust új operációs rendszerében, a Mac OS X-ben. Kutyaharapást szőrivel – talán az Apple-nél is ismerik a magyar mondást, mert a személyi számítógépek forradalmát kirobbantó cég viszontperelte a csoportot. Ezzel egyúttal arra kérte a bírót, hogy a The Open Group által felhozott védjegyeket nyilvánítsa semmisnek azok érvénytelensége okán, mivel a UNIX kifejezés mára már általánossá vált.

Az SCO Novellel rég megkötött szerződése ellenére maga a UNIX név nem az SCO birtokába került, hanem a The Open Grouphoz, amely ezt követően egy licencprogramot indított el a névhasználatra vonatkozóan. Az X/Open néven is ismert szervezet éppen az idevonatkozó jogai miatt vette fel a kapcsolatot az Apple-lel még 2001 végén. Az X/Open állítása szerint ugyanis a 2001 márciusában megjelent Mac OS X anélkül hirdeti magáról UNIX-alapúságát, hogy licencszerződést kötött volna a csoporttal.

A felek már többször megpróbálták előremozdítani az ügyet, ám megállapodás idestova 18 hónapja nem történt. Az X/Open ugyanis azt szeretné, ha a Mac OS X átesne egy minősítési eljáráson, melynek során kiderülne, hogy megfelel-e azoknak a szabványoknak, melyek lehetővé teszik a UNIX név használatát. Emellett még pénz kifizetésére is rá akarja venni az Apple-t – igaz, Graham Bird, a The Open Group marketing igazgatója elmondta, hogy 110 ezer dollárnál többet eddig egyik cégtől sem kértek el, tehát az Apple sem rokkanna be egy jogdíj megfizetésébe.

Ez utóbbi azonban azzal érvel, hogy a UNIX név használata ingyenes – többek között a FreeBSD is használja, anélkül, hogy az X/Open tesztelési fázisán átment volna. Az Apple nem védjegyként alkalmazza a UNIX szót termékeikkel kapcsolatban, csak általánosságban, mintegy jellemezendő a Mac OS X képességeit. – érvelt a cég a bírósági tárgyaláson.