A környzetvédők e-mail-kampányt indítottak a magyar kormány ellen, és a rendőrség paksi fellépését nemzetközi jogvédők is vizsgálják

A Greenpeace megfellebbezte a Paksi Városi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben garázdaság és rongálás miatt öt külföldit egy évre kitiltottak Magyarországról, egy magyar fiatalt pedig egy év próbaidőre bocsátottak, amiért a héten a paksi atomerőmű kapujához láncolták magukat.

A bíróság “feltűnően közösségellenes magatartásra hivatkozott az ítélet
indoklásánál. A környezetvédők hangsúlyozzák: az 1972 óta fennálló szervezet az elmúlt több mint harminc
évben éppen erőszakmentességéről volt közismert, és tevékenységével éppen a közösség érdekében emelik fel szavukat.

A zöldek arról is tájékoztatást adtak, hogy az elengedett hat fiatal, akiket péntek este 21 óra előtt pár perccel engedtek szabadon, nem kaptak igazolást irataik bevonásáról, így a hétvégén illegálisan tartózkodnak Magyarországon. Amennyiben a Greenpeace fellebbez, úgy lehetséges, hogy az aktivisták (három osztrák, egy német és egy svájci) csak a másodfokú döntést követően kapják vissza útleveleiket – ez a procedúra pedig akár egy évig is eltarthat. Az öt külföldi fiatal, köztük például egy 19 éves
osztrák egyetemista lány, akkor hagyhatja el napokon belül az országot, amennyiben visszavonják a fellebbezést.

A szabálysértéssel vádolt 14 Greenpeace aktivista ügyét a paksi bíróság hétfőn tárgyalja. Az ő tárgyalásuk ugyan pénteken megkezdődött, de érdemi eljárásra nem került sor, mivel a bíró szerint a rendőrség szabálytalanságot követett el beidézésüknél; gyorsított eljárást ugyanis csak azokkal szemben lehet kezdeményezni, akik őrizetben maradnak. A rendőrség a tárgyalásig nem közölte velük, mivel gyanúsítják őket, ezt csak a helyszínen, a bírótól tudhatták meg.

A nap folyamán az osztrák külügyminiszter asszony, Benita Ferrero-Waldner felvette a kapcsolatot magyar kollégájával, Kovács Lászlóval. Délután a tárgyalásra ment a budapesti osztrák nagykövet, aki aztán folyamatosan a tárgyalóteremben követte az eseményeket. A nap folyamán a zöld szervezetek is nyílt levélben ítélték el a rendőrség paksi fellépését.

A Greenpeace International csütörtök este on-line tiltakozást indított, amelynek során az egész világból küldhettek e-maileket Medgyessy Péter miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter asszony elektronikus címére mindazok, akik tiltakozásukat szerették volna kifejezésre juttatni. A rendőrség és a bíróság paksi megmozdulásra adott reakcióinak több szempontból is aggályos következményeit az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet is vizsgálja.