A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerint a magyar állampolgároknak joguk van gyülekezni, demonstrálni, szórólapot sokszorosítani, transzparenseket készíteni, tudni mi történik Pakson, esetleg rossz véleménnyel lenni a mindenkori miniszterelnökről – áll egyebek között abban a levében, amelyet Orbán Viktor volt miniszterelnök írt Kovács Lászlónak azután, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé legutóbbi ülésén a küldöttek a magyar kormányt elítélő nyilatkozatot fogadtak el. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a Fidesz lépése sérti a nemzeti önérzetet.

Orbán Viktor egykori miniszterelnök szombaton levélben válaszolt Kovács Lászlónak, az MSZP elnökének, miután a szocialista politikus arra kérte, bizonyítsa a Kereszténydemokrata Internacionálé lisszaboni ülésén elhangzott és írásba foglalt vádakat.

Orbán szerint az elmúlt évben több magyar és nemzetközi szervezet is úgy találta, hogy Magyarországon egyes ügyekben nem érvényesülnek az emberi jogok. “A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerint a magyar állampolgároknak joguk van gyülekezni, demonstrálni, szórólapot sokszorosítani, transzparenseket készíteni, tudni mi történik Pakson, esetleg rossz véleménnyel lenni a mindenkori miniszterelnökről. Sérti az emberek jogait, ha lemásoljak és adózási adataikat, ha körlevélben üzenik meg az állami cégeknek, hogy ne üzleti, hanem politikai alapon döntsenek arról, mely napilapokban hirdethetnek, ha támadást indítanak a különböző, alkotmányosan független intézményekkel, szemben” – áll a Fidesz honlapján is megjelent levélben.

A volt kormányfő szerint az emberi jogok maradéktalan érvényesítéséért a mindenkori magyar kormány tehet. “Ezért Önt, mint a Magyar Szocialista Párt elnökét, arra kérem, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az emberi jogokat érintő jogsértések megszűnjenek, továbbá azért, hogy a kormány maradéktalanul tartsa tiszteletben az emberi jogokat” – zárul a levél.