Lehet, hogy a külföldi aktivisták hazájukban közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy kényszer hatására fogadták el az első fokú paksi ítéletet

A Greenpeace azt fontolgatja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, mert a paksi tüntetés miatt pénteken Magyarországról kiutasított külföldi aktivisták csak akkor kapják vissza útlevelüket, ha nem kérnek jogorvoslatot az ítélet ellen. A nemzetközi környezetvédő szervezet elfogadhatatlannak tartja a rendőrség intézkedését, és fellebez az ítélet ellen is.

Hiába született a felmentéssel gyakorlatilag egyenértékű ítélet Pakson, a Greenpeace öt külföldi aktivistája azt szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy egyikőjük sem követett el bűncselekményt, amikor demonstráltak az atomerőműnél. A jogorvoslati eljárás azonban legalább egy évig eltartana, és mivel a rendőrség bevonta az útleveleiket, addig nem mehetnének haza.

A Greenpeace aktivistái azt sem tartják kizártnak, hogy a mielőbbi hazatérés reményében lemondanak a fellebbezési jogukról, ám otthon közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy kényszer hatására fogadták el az első fokú ítéletet. Ebben az esetben az eljárást ismét meg kell indítani. A környezetvédők azt szeretnék, ha az Alkotmánybíróság kimondaná, hogy a bíróság előtti védekezéshez való alapjogot a rendőrség nem korlátozhatja adminisztratív intézkedésekkel.