A szaktárca az orvosi kamara kérését is elutasította, hogy a hétfői szavazás előtt vonják vissza a kórháztörvényt

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz és az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszterhez fordul, mert súlyos jogsértéseket vél felfedezni az úgynevezett kórháztörvényben. A jogszabály a tőkebevonás érdekében meghatározott feltételek között lehetővé teszi az egészségügyi intézmények privatizációját. A jogszabály ellenzői attól tartanak, hogy ezáltal sérül majd a minden állampolgárt megillető ingyenes egészségügyi ellátás igénybevételének joga, illetve kiszolgáltatottá válnak az egészségügyi dolgozók az új tulajdonosoknak.

A szakszervezet példaképpen két paragrafusra hívta fel a figyelmet. A 18. paragrafus nem tartalmazza a munkavállalói érdekképviseleti, azaz a szakszervezetek és a Magyar Orvosi Kamara véleményezési jogát az intézményi szabályzatok, így különösen az SZMSZ tekintetében. A 31. paragrafusban megfogalmazott munkavállalói tulajdonszerzés súlyos diszkriminációt tartalmaz az egészségügyben dolgozók terhére, mert kizárja a gazdasági-, műszaki- és egyéb területen dolgozó felső- és középfokú, vagy képzettség nélküli munkavállalók csoportját.

Tegnap a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlése is felszólította Medgyessy Pétert, hogy vonja vissza az úgynevezett kórháztörvény-javaslatot, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy profitorientált vállalkozások működjenek a privatizált egészségügyben. A küldöttek kifogásolják, hogy az egészségügyi termékek gyártói és forgalmazói piacot szerezhessenek a tulajdonosváltással. Azt is szeretnék, ha az orvosi jogállásról szóló törvény kamara által elkészített változatát az intézményi törvénnyel egy időben léptetnék hatályba.

Az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára, Kökény Mihály ugyanakkor nem tartotta megvalósíthatónak az orvosok követelését. Mint mondta, miután a kormány benyújtja a törvényt a parlamentnek, és az megkezdi a tárgyalását, azt követően már csak a képviselők többségi szavazással dönthetnének a jogszabály esetleges visszavonásáról.