Még ezen a héten befejezi az iratismertetést és vádemelési javaslattal küldi meg az ügyészégnek a “vecsési számlagyár” néven ismertté vált, több százmillió forint adóbevétel-kiesést okozó, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények iratait a rendőrség – tájékoztatta az MTI-t a nyomozó hatóság hétfőn.

  • A rendőrség tervei szerint hamarosan tájékoztatják a nyilvánosságot az ügy részleteiről – mondta Tiborcz János ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságának vezetője.

    Kovács Lajos, az ügy nyomozója korábban az MTI-t arról tájékoztatta: összesen 180 gyanúsított van az ügyben, azonban cáfolta azokat a híreket, hogy ezer számlabefogadó cég lenne.

    Elmondása szerint adócsalás, magán- és közokirat-hamisítás szerepel majd bűncselekményként a vádemelési javaslatban.

    Az ügyben szerepel gyanúsítottként Balázsi Tamás is, aki az MSZP vecsési szervezetének volt egykor elnöke; az ügy előadója hangsúlyozta: a politikus magánemberként gyanúsítható a cselekmények elkövetésével.

    A rendőrség adatai szerint 1997-2001 között működött a “vecsési számlagyár”, egyes cselekményeket szervezetten követték el, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

    Az áfacsalási ügyben több elkövetői körhöz tartozó személyek bocsátottak ki számlákat fiktív – nehéz anyagi és egzisztenciális helyzetbe került emberek adataival alapított – cégek nevében, s ezeket a számlákat aztán különböző gazdasági társaságok fogadták be.

    Az ügy a tavaly tavaszi országgyűlési választások előtt nagy nyilvánosságot kapott.

    Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Központi Bűnügyi Igazgatósága 2000 szeptemberében rendelt el nyomozást szervezetten, bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett adócsalás alapos gyanúja miatt, az ügyet azonban a rendőrség zárja le, miután a nyomozást elrendelő szervezet azóta már a rendőrségbe integrálódott.