Nem követett el szabálysértést a Paksi Városi Bíróság hétfői ítélete szerint az a 14 Greenpeace-aktivista, akiknek a felelősségre vonását a rendőrség kezdeményezte a Paksi Atomerőműnél csütörtökön történt demonstráció miatt.

A demonstrálók felmentése azon múlt, hogy a nem közterületen, hanem az erőmű magánterületén tartózkodtak a paksi megmozdulás idején.

A bizonyítási eljárás során, védői indítványra, a bíróság kikérte a paksi földhivataltól a demonstráció helyszínére vonatkozó tulajdoni lapot és térképet, amely egyértelművé tette, hogy nem közterületről, hanem a Paksi Atomerőmű Rt. tulajdonába tartozó üzemi területről van szó.

A rendzavarás szabálysértése, azaz a kirívóan közösségellenes magatartás, a rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, a gyülekezési törvény megsértése csak közterületen valósulhatott volna meg, ezért szabálysértés hiányában a bíróság megszüntette az eljárást.

Mint emlékezetes, a külföldi állampolgárok – 3 osztrák, 2 szlovák, 1-1 brit, holland, német, román és svájci – útlevelét bevonták, amikor az első fokú ítélet ellen fellebbeztek. Pénteken a Paksi Városi Bíróság még gyorsított eljárásban garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt ítélte el Greenpeace-aktivistákat.