Panaszt nyújt be szerdán a múlt heti valkói rendőri fellépés miatt a gödöllői rendőrkapitányságon a Roma Polgárjogi Alapítvány jogi képviselője – közölte Bársony János, az alapítvány igazgatója kedden az MTI-vel.

“A lépésre az ügyben érintett romák kérték fel az alapítványt” – mondta Bársony János.

A rendőrség az eset napján, az elmúlt hét pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy helyi lakosokból álló csoport támadt rendőrökre Valkón; a kapákkal, botokkal felfegyverkezett embereket végül a rendőrök segítségére siető kollégáik fékezték meg.

Két szolgálatban lévő rendőr egy autót akart megállítani a község területén, hogy rutinellenőrzésen igazoltassa a vezetőt, de a férfi a megállás helyett a gázra lépett.

A jármű azonban néhány méterrel odébb lerobbant; az igazoltatást viszont megakadályozta a környező házakból az autó és a rendőrök köré sereglett, kerti szerszámokkal felfegyverkezett 30-40 fős csoport.

A rendőrség akkori közlése szerint felbőszült asszonyok, férfiak és gyerekek is szidalmazták a rendőröket, s egyre fenyegetőbben viselkedtek; az egyik rendőr elővette fegyverét, hogy megfékezze őket, a tömeg azonban nem tágított, sőt időközben számuk 80-nál is többre duzzadt.

A szorult helyzetbe került rendőrök segítségére a gödöllői rendőrkapitányság emberei siettek.

A rendőrkapitányság vizsgálata szerint a rendőrök a szabályokat betartva jártak el az akció során, fegyverüket nem használták.

A gödöllői rendőrkapitányság a Pest Megyei Ügyészség Nyomozó Hivatalánál feljelentést tett csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében.