Körülbelül egy év múlva 24 képviselőt kell küldenünk az Európai Parlamentbe. Itthon a parlamentben a képviselők azt a törvényt kezdték el tárgyalni, amely ennek szabályait rögzíti.

A javaslat szerint az egész országban ugyanazokra a pártlistákra fogunk szavazni, a nevek sorrendjét a pártok határozzák meg, és azok a jelölő szervezetek jutnak mandátumhoz, amelyek országosan legalább 5 százaléknyi szavazatot kapnak. A hazai országgyűlési képviselők nem indulhatnak a brüsszeli és strasbourgi testület helyeiért, de polgármesterek igen. Igazán nagy vita csak arról van, hogy hogyan szavazzanak a külképviseleteken a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok, ugyanis erre most először lehetőség lesz.

A két kormánypárt és az MDF az elektronikus szavazást támogatja, és biztosítottnak látja a titkosságot, a Fidesz azonban nem bízik a számítástechnikában, hibáktól és visszaélésektől tart, ezért a világon mindenfelé található magyar képviseleteken hagyományos szavazást kíván, itthonról küldött választási bizottsági tagokkal. A nagyobbik ellenzéki párt nem fogadja el azt az érvet, hogy ez túl drága lenne, és mivel kétharmados törvényről van szó, a képviselőknek mindenképp meg kell egyezniük. Ez a vita ősszel folytatódik.