Pár év haladékot szerzett magának a korrupcióval vádolt Silvio Berlusconi. Az olasz parlament szerdán – rekordközeli idővel – elfogadta a miniszterelnöknek hivatali idejére jogi védettséget biztosító mentelmi törvényt. Az ellenzék az alkotmánybírósághoz fordul.

Elfogadta a Silvio Berlusconinak mandátuma lejártáig jogi védettséget biztosító törvényt az olasz parlament. A döntés értelmében szüneteltetik a kormányfő elleni bírósági eljárásokat.

Az olasz törvényhozásban csaknem rekordidő alatt elfogadott törvényt a szenátus után szerdán az alsóház is jóváhagyta, bizonytalanná téve, hogy megszületik-e valaha is az ítélet a kormányfő ügyében. Berlusconi ellen azért folyik per Milánóban, mert a nyolcvanas években állítólag bírák megvesztegetésével akadályozta meg, hogy egy versenytársa megszerezzen egy nagy élelmiszeripari céget.

Berlusconinak június 25-én kellett volna bíróság elé állnia, ám a törvény értelmében erre leghamarabb hivatali ideje 2006-os lejárta után kerülhet sor. Az ellenzék, amely szerint a parlamenti döntés nem a társadalom, hanem egyetlen ember érdekében született, bejelentette, hogy alkotmánybíróság előtt támadja meg a törvényt.