Minden adatvédelmi akadály elhárult az autópályákat matrica nélkül használókat ellenőrző elektronikus rendszer üzembe helyezése elől, az elmúlt másfél évben megteremtődtek a jogszerű működtetés keretei – tájékoztatta az adatvédelmi ombudsman az MTI-t szerdán.

A közlemény szerint Péterfalvi Attila a múlt év elején hivatalból indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy megfelel-e az adatvédelmi követelményeknek az autópályák úthasználati díjának megfizetését ellenőrző elektronikus rendszer.

A vizsgálat során Péterfalvi Attila számos konzultációt folytatott az elektronikus ellenőrző rendszer fejlesztését végző belügyi tárcával, amely a kamerák és a hozzá kapcsolódó technikai berendezések tulajdonosa, valamint a működtetésre jogosult Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-vel.

A tájékoztatás szerint az elmúlt másfél évben az ombudsman javaslatára is számos jogszabály módosult.

“A próbaüzemet követően az ÁAK Rt. által kezelt rendszer a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesülése mellett a hatályos jogszabályoknak megfelelően biztosítja az autópályát érvényes matrica nélkül igénybe vevő autók üzemben tartóival szembeni pótdíjigény érvényesítésének lehetőségét” – olvasható a közleményben.

Az ehhez szükséges név- és címadatokat az ÁAK Rt. a Belügyminisztérium közúti közlekedési nyilvántartásából jogszerűen szerzi be.