Az európai alkotmánytervezetet elítélő nyilatkozatot írt alá pénteken Szalonikiben több globalizációellenes szervezet, hangsúlyozva: az EU elfogadásra váró alaptörvénye nem teszi majd lehetővé a “szociális és polgári” Európa létrejöttét.

A görög Szociális Fórum által az EU-csúcstalálkozó helyszínére és idejére Szalonikibe hívott szervezetek sérelmezték, hogy a pénteki EU-értekezleten az európai vezetők által üdvözölt alkotmánytervezet szövege nem tartalmazza a szociális alapjogokat, valamint hogy az állampolgárság intézményét nem lakóhelyhez, hanem nemzetiséghez köti.

Az aláírók nehezményezik továbbá, hogy a tervezet nem biztosít elegendő jogokat a civil társadalom számára, míg az egyházaknak túlzott szerepet szán, és az európai parlamentnek nem ad elég ellenőrző hatáskört a végrehajtó hatalom felett. A többségükben emberi jogi, illetve baloldali szervezetek úgy értékelik, hogy ez a tervezet megszünteti a szociális Európa kialakításának lehetőségét, ezért indokoltnak látják további harcukat a neoliberális európai vonalvezetés ellen egy másik Európáért.