Sajtóközlemény:

“Megbicsaklott a demokrácia az EUban

Brüsszel, 2003 Június 17.

Az Európa Parlament jogi és belpiaci bizottsága (JURI) ma elfogadott jelentése javasolja a szoftverszabadalmak korlátlan bejegyzését, amely megnyitja az utat a multinacionális cégek piaci dominanciája előtt, valamint kis- és középvállalkozások tömegei számára közép- és hosszútávon a véget jelenti.

Az ajánlás az Európai Bizottságtól ered, ahol a téma felelőse az angol szabadalmi hivatal régebbi munkatársa. Az Európai Szabadalmi Hivatal, amely minden bejegyzett szabadalom után bevételt szerez, és amely a jelenlegi szabályozás betűjével és szellemével szemben mindezidáig húsz- és harmincezer közé tehető számú szoftverszabadalmat jegyzett be, eddig sikeresen lobbizott az önellentmondásokat tartalmazó, az egész Európai Unió gazdaságára bizonyítottan súlyos hatásokkal járó, az eEurópa kezdeményezés célkitűzéseit megtorpedózó javaslat mellett.

A javaslathoz fűzött módosító indítványokat elvető europarlamenterek figyelmen kívül hagyták az álláspontját a Gazdasági és Szociális Bizottságnak ( ez az EUban a gazdaság és a civil szféra szereplőit tömörítő, a Bizottság, a Tanács,és a Parlament mellett működő, véleményalkotási jogkörrel bíró szerve), a Parlament ipari bizottságának, kultúrális bizottságának, 140.000, a szoftverszabadalmak bevezetése elleni petíciót aláíró embernek, a vezető szoftverkutatók harminc fős, két szoftverszabadalmi tárgyú petíciót az EU parlamenthez eljuttató csoportjának, és az Európai Bizottság nyilvános konzultációján részt vevő európai állampolgárok 95 százalékának. Nem vették figyelembe továbbá a gazdasági elemzéseket és az emberi jogi aggályokat sem.

Szervezeteink megdöbbenve vették tudomásul a szavazás eredményét. Bízunk benne, hogy csupán az Európai Unió demokratikus döntéshozatalának ideiglenes megbicsaklását tapasztalhattuk, és az EU Parlament plenáris szavazásán, vagy legkésőbb a Tanácsban sikerül a józan észnek teret nyernie.

Ezúton kérjük fel az Európa Parlament munkájában részt vevő parlamenti képviselőinket, parlamenti pártjainkat és kormányunkat, hogy minden lehetséges eszközt ragadjanak meg annak érdekében, hogy a gazdasági, emberi jogi és demokratikus szempontok a szoftverszabadalmak tekintetében is érvényesüljenek.

Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete
FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért
FSN.hu Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány
Magyar BSD Egyesület
Magyar Tartalomipari Szövetség”