A “bajtársi lopás” a listavezető a laktanyákban elkövetett köztörvényes bűncselekmények között, de sokan próbálkoznak üzemanyag vagy fegyver eltulajdonításával is. A legtöbben azonban szolgálati kötelmek megszegése, parancs hanyag végrehajtása, vagy megtagadása miatt kapnak büntetést – írja a Magyar Hírlap.

A honvédség körében elkövetett bűncselekmények száma ugyan csökkent az elmúlt években, az okozott kár majdnem megduplázódott. 2000-ben 1096, 2001-ben 1043, 2002-ben 901 esetet regisztráltak, az okozott kár eközben a 2000-es 70 millióhoz képest 2002-re 136 millióra nőtt.

A főleg az átszervezések miatt megszűntetett alakulatok esetében fordul elő, hogy mindennek lába kél, egy-egy ilyen rovancskor kevesebb a fegyver és a lőszer is.

Csökkent a fegyelemsértések száma, 2000-ben az összlétszám 3,7 százalékát, 2002-ben 2,2 százalékát fenyítették meg. Az állomány döntős többsége példamutató magatartás tanúsít, nemcsak a laktanyán belül – mondta a lapnak a honvédség személyügyi főcsoportfőnöke.

A legtöbb fegyelemsértést sorkatonák követik el, utánuk a szerződéses állomány a legkevésbé fegyelmezett. Utóbbiak legrosszabb esetben felmondást kapnak, ha megszegik a szabályokat, előbbiek két hét fogdát – írja a Magyar Hírlap.