Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn három indokot nevezett meg, amelynek alapján úgy döntött: újbóli megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az egészségügyi szolgáltatókról és a szolgáltatás rendjéről szóló jogszabályt, a parlament által elfogadott úgynevezett kórháztörvényt.

Az államfő hétfőn kora délután a Sándor-palotában újságíróknak nyilatkozva elmondta: nagyon sok hozzáértő személyiséggel – kórházak és más egészségügyi intézmények vezetőivel, az orvosi kamara képviselőivel – folytatott tanácskozást, az ellenzék és a kormánykoalíció vezető személyiségeivel való találkozást követően, “hosszú tépelődés után, az érvek és ellenérvek mérlegelésével” hozta meg döntését.

Az indokok közül elsőként azt emelte ki: a törvény lehetővé teszi, hogy profitorientált, nyereségre törekvő gazdasági vállalkozások vegyék át a fekvőbeteg-ellátás rendszerének, a közkórházaknak a működtetését, s “ezzel egy új, a magyar egészségügyben eddig nem ismert, hatásaiban nehezen végiggondolható jelenség mutatkozik”.

Mádl Ferenc szavai szerint ezáltal fennáll a veszélye annak, hogy a magas szintű ellátáshoz való egyenlő hozzáférés esélye jelentős mértékben csökken, “hiszen az említett vállalkozások nyilvánvalóan a számukra legvonzóbb kórházakban kezdeményeznek beruházásokat”, míg más helyeken ez nem történik meg.

A köztársasági elnök második szempontja az volt, hogy a törvény szerint a privatizációban részt vehetnek majd úgynevezett szakmai befektetők – gyógyszereket, egészségügyi segédeszközöket gyártó cégek – is, ezáltal előfordulhat: ugyanaz lesz az eladó, mint a vevő.

Mádl Ferenc tart attól, hogy az említett jelenségnek árfelhajtó, versenykorlátozó szerepe lehet, amelynek mértékét nehéz előre megbecsülni.

A köztársasági elnök harmadik kifogásaként azt említette, hogy az egész magyar lakosságot érintő, nagymértékű átalakításra vonatkozóan nem készült – illetve szélesebb körben nem vált ismertté – átfogó hatástanulmány.

Mádl Ferenc véleménye szerint legalább a főbb mozzanatokat meg kellett volna vizsgálni egy vagy több komolyabb hatástanulmányban.

Megítélése szerint ezek hiányában “kérdéses, hogy lehet-e az átalakítást illetően megnyugtató döntést hozni”.

Az államfő felidézte, hogy a köztársasági elnöknek három lehetőség áll rendelkezésére az Országgyűlés által elfogadott törvényekre vonatkozóan: aláírja és kihirdeti; amennyiben alkotmányos aggályai vannak, előzetes normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól; illetve újbóli megfontolásra visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek, ha a jogszabály egyes rendelkezéseivel nem ért egyet.

Az utóbbi – a kórháztörvény esetében általa választott – lépést illetően Mádl Ferenc egyebek mellett társadalompolitikai, társadalomfilozófiai, egészségpolitikai, szociálpolitikai, etikai, valamint értékrendbeli megfontolásokat említett.