Bűntettből kihágásnak tervezik átminősíteni a drogfogyasztást a francia kábítószer-ellenes törvény módosított változatában, amely ősszel kerül a nemzetgyűlés elé. Az új törvény mindenfajta kábítószer fogyasztását szankcionálni fogja, de előnyben részesíti a pénzbírságot és gyógykezelést, a drogkereskedelmet viszont szigorú börtönnel sújtja.

A kábítószer elleni hatékony küzdelmet prioritásnak tekintő francia kormány e héten hallgatta meg azt a tárcaközi bizottságot, amely az elmúlt hónapokban kidolgozta az új törvénytervezet elvi alapjait. A testület tagjai között konszenzus alakult ki abban a kérdésben, hogy az 1970 óta érvényben lévő törvény hatékonyságát nagyban gátolja, hogy nem tesz minőségi különbséget fogyasztó és forgalmazó, egyszeri, vagy alkalmankénti, kismértékű vagy kevésbé ártalmas drogok és a heroinfogyasztás között, ezért a bíróságok gyakorlatában az utóbbi években inkább eltekintettek a büntetéstől.

A MILDT (drogfogyasztás és kábítószerfüggés elleni tárcaközi bizottság) az egészségügyi, igazságügyi, belügyi és oktatási minisztérium illetékeseiből áll, vezetőjük Didier Jayle neves pszichiáter. A MILDT szeptember 15-ig nyújtja be részletes javaslattervezetét a kormánynak.

Jayle doktor a kormánymeghallhatás után elmondta, a bizottság tagjai egyetértenek abban, hogy ha bűntett helyett kihágásnak minősítik a kábítószer-élvezetet, s az így az igazságszolgáltatástól a rendőrség illetékességi körébe kerül át, gyorsabb, átfogóbb és eredményesebb küzdelmet lehet folytatni ellene, a fokozatos és arányos, de minden kihágást büntetéssel sújtó eljárások révén. A pszichiáter szerint fontos, hogy megfelelő orvosi ellátási rendszert építsenek ki a rászorulók szakszerű gondozása és gyógyítása érdekében. E rendszerben a központi forrásokat a heroinbetegek rehabilitálására kell összpontosítani – mondta el.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter az év elején a kérdés kapcsán kivétel nélküli szigort ígért még a kiskorúakkal szemben is, közölve, hogy adott estben a kábítószerrel próbálkozó kiskamaszt például robogója elkobzásával, esetleg a gépkocsivezetői engedély megszerzésére feljogosító korhatár megemelésével lehetne jobb belátásra téríteni büntetés gyanánt.

A kábítószer-kereskedők ellen alkalmazandó büntetési tételeket ugyanakkor szigorítani szándékoznak, különösen ha kiskorúaknak adják el az “anyagot”.