Az internetes fájlcsere ellen indítani tervezett eddigi legkomolyabb hadjáratában az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) fájlcserélők ezrei ellen fog terhelő adatokat gyűjteni és szerzői jogok megsértésének vádján alapuló pereket indítani.

“Bizonyíték-gyűjtő tevékenységünk megkezdése után bármilyen, zenéket illegális módon mások számára kínáló számítógépes felhasználó polgári pert kockáztat, amely akár több ezer dollárjába is kerülhet, sőt, börtönbüntetéssel is végződhet”, jelentette be Cary Sherman, a RIAA elnöke közleményében.

Az újfajta hadjárat fordulatváltást jelent a RIAA a fájlcsere elleni küzdelmében, aki korábban inkább a technológiát előállító és a hálózatokat üzemeltető cégek ellen próbált fellépni, újabban azonban egyre inkább az egyéni felhasználókat veszi jogi tűz alá. A szervezet az év elején már több egyetemi diák ellen is pert kezdeményezett, akik az oktatási intézmény hálózatán keresztül illegálisan terjesztettek MP3 állományokat. Ezek az ügyek májusban 12-17 ezer dollár közti bírságokkal végződtek.

A RIAA az új kampánya keretén belül leleplepezendő fájlcserélők ellen az első perek indítását augusztus hónapban tervezi.