A kisebbik ellenzéki párt, a Magyar Demokrata Fórum sürgeti, hogy a kormány mihamarabb dolgozza ki a sajtótörvényt, mely garantálná a sajtószabadságot és a versenysemlegességet.

A sajtószabadság többpárti demokráciában is veszélybe kerülhet, mégpedig úgy, hogy valamelyik tulajdonos a megengedettnél nagyobb részesedést szerez. Miután Magyarországon nincsen sajtótörvény, amely szabályozná a piaci részesedést, így ez az eset is könnyen megtörténhet – jelentette ki az MDF frakcióvezetője.

Herényi Károly utalt egy hetilapban megjelenő hirdetésre, illetve az ennek kapcsán terjedő hírekre, miszerint egy svájci cég 49 százalékról 66 százalékra kívánja növelni részesedését a Népszabadságot kiadó részvénytársaságban. Ez a cég egyébként befolyással bír több más, országos terjesztésű napilapra is. Herényi Károly megjegyezte: más, nyugat-európai országban elképzelhetetlen lenne hasonló arányú sajtópiaci részesedés.

Az MDF épp ezért felkéri a kormányt, hogy az minél előbb dolgozza ki a médiapiac szabályozására vonatkozóan a sajtótörvényt. Ha a kabinet ezt nem teszi meg, akkor a kisebbik ellenzéki párt kész maga előállni egy törvénytervezettel. A versenysemlegesség ugyanis csak szabályozott körülmények között garantálható – hangsúlyozta Herényi Károly.