Az amerikai legfelsőbb bíróság nem foglalt állast azzal kapcsolatban, hogy reklámnak minősülnek-e az ázsiai gyárakban uralkodó munkakörülményekről szóló Nike-közlemények, így folytatódhat a per Kaliforniában.

A sportszergyártót Marc Kasky perelte be Kaliforniában. A jogvédők szerint ugyanis a Nike ázsiai gyáraiban még mindig embertelenek a körülmények, és az ennek ellenkezőjéről szóló közlemények miatt a vállalatot meg kellene büntetni. Kasky úgy érvelt, hogy a cég közleményei befolyásolják a vásárlói magatartást, így tulajdonképpen reklámnak nyilváníthatók. Ez esetben a közleményekre nem az alkotmány szólásszabadságot biztosító első kiegészítése, hanem a reklámtörvény vonatkozik. A Nike azzal védekezett, hogy a közlemények pusztán a globalizációról szóló nemzetközi vitába szánt érvek, így tartalmuk nem támadható.

A legfelsőbb bíróság most úgy döntött, hogy ebben a kérdésben nem foglal állást, így visszautalta az ügyet a kaliforniai bíróságnak.

Washington a Nike-t támogatja, és a kormány már közölte, hogy ha a bíróság esetleg a cég ellen ítél, annak beláthatatlan következményei lesznek, és valószínűleg rengeteg per indul különböző vállalatok ellen. Ha a vállalat elveszíti a pert, fellebbezésével újra a legfelsőbb bíróságon próbálkozhat.