A Linux az Xbox konzolon futó változatán dolgozó hackerek egy csoportja ultimátumot intézett a Microsofthoz, amelyben azt követelik, hogy a redmondi cég lássa el digitális aláírással a népszerű nyílt forrású operációs rendszer a játékgépen történő betöltését lehetővé tevő kódot.

Amennyiben ezt nem teszi meg – fenyegetnek az ultimátum állítói -, akkor nyilvánosságra hozzák miként lehet modchip nélkül futtatni a Linuxot, vagy bármilyen más rendszert a Microsoft konzolján.

Az Xbox-ot a Microsoft piaci érdekei érvényesítésének biztosítása érdekében olyan beépített védelmi mechanizmusokkal látta el, amelyek meggátolni hivatottak minden olyan külső program bejuttatását arra, amelyet a cég előzetesen nem hagyott jóvá, azaz nem látott el digitális aláírásával. Erre a problémára jelenleg az egyetlen megbízható és olcsó megoldást maga az Xbox hardverének módosítását igénylő ún. modchipek jelentik, amelyek árusítása és használata azonban sok országban törvénybe ütköző, illegális cselekmény.

Bár konkrét részleteket az ultimátumban említett információkról még nem lehet tudni, az már biztos, hogy ezúttal egy magán az Xboxon gyárilag szállított komponensben fedeztek fel olyan hibát, amely valamilyen módon lehetővé teszi a Microsoft aláírásával nem rendelkező szoftverek futtatását is a játékgépen. A csoport ultimátumát a redmondi cég jogi részlege vizsgálja.