Marosvásárhelyen befejezte munkáját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség legfontosabb döntéshozó testülete, a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Az RMDSZ szerint a magyar kedvezménytörvény jelenlegi formájában alkalmazható a Magyarországgal szomszédos államokban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség prioritásnak tekinti a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos politikai viták lezárását mind Magyarországon és az érintett országokban, mind pedig az Európa Tanácsban, és elvárja a jogszabály mielőbbi alkalmazását – hangsúlyozza az az állásfoglalás, amelyet az RMDSZ legfontosabb döntéshozó fóruma, a szövetségi képviselők tanácsa és a közéleti személyiségeket tömörítő egyeztető tanács együttes ülésén fogadtak el.

Meggyőződésünk, hogy a kedvezménytörvény jelenlegi formájában alkalmazható a Magyarországgal szomszédos államokban és nagymértékben elősegítheti a nemzeti kisebbségek és a többségi nemzetek közötti bizalmi viszonyt, a magyar nemzeti közösséghez tartozó személyek esélyegyenlőségének javítását. A módosított jogszabály kibővítette a kedvezményezettek körét, ugyanakkor megfelel a Velencei Bizottság jelentésében és a magyar-román egyetértési nyilatkozatban megfogalmazott feltételeknek.

Az RMDSZ döntéshozó testületének egy másik állásfoglalása jelentős előrelépésnek tekinti az Európa Tanácsban a regionális és kulturális autonómiáról elfogadott ajánlást, amelyet a svájci Andreas Gross, a parlamenti közgyűlés alelnöke készített. Marosvásárhelyi ülésén a frissen megalakult szövetségi képviselők tanácsa újból a testület elnökévé választotta Frunda György szenátort.

Az RMDSZ belső parlamentje Markó Béla szövetségi elnök javaslatára újraválasztotta Takács Csaba ügyvezető elnököt is. Õ vezeti a döntések előkészítéséért és végrehajtásáért felelős intézményt, amelynek nyolc főosztálya van, élükön egy-egy alelnökkel.