A munkavállalói oldal megdöbbenve, a sajtóból értesült arról, hogy a szaktárca féléves moratóriumot adott a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeknek, miután a munkaügyi ellenőröket arra utasítja, hogy július elseje után lehetőleg kerüljék a munkaügyi bírság kiszabását – mondta Wittich Tamás, az oldal soros elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén, napirend előtt.

Hozzátette: ez az utasítás a törvénysértőket erősíti és átmenetileg legitimizálja a jogsértést, megzavarja a törvények betartásáért felelős hatóságok munkáját.

“A munkavállalói oldal, mint a munkaügyi ellenőrzésért felelősséget viselő szociális partner, követeli az intézkedés visszavonását” – mondta Wittich Tamás.

Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkára közölte: a minisztérium nem utasítást, hanem útmutatót adott ki az ellenőrzés egységes gyakorlatáról. Ebben az szerepel, hogy első alkalommal, határidő kitűzésével hívják fel a figyelmet a jogsértés megszüntetésére.