A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy szüléskor levehetőek, és tárolhatóak legyenek-e a köldökzsinórvérben található őssejtek. Azok a sejtek amelyekből adott esetben szerveket, vagy szöveteket lehet pótolni. Néhány napja az ombudsman is állásfoglalt. Szerinte nem lehet megtiltani az őssejtek levételét.

A pert, egy gyermekét váró házaspár, és az őssejt levételét és tárolását szervező magyar cég indította az Egészségügyi Minisztérium ellen. Az őssejtek levételét ugyanis megtiltotta a tárca szakhatóságaként működő Egészségügyi Tudományos Tanács, mert azt emberen végzett kísérletnek minősítette. Emiatt fordultak az érintettek az ombudsmanhoz, aki úgy döntött: megtiltani nem lehet a beavatkozást. Magát az őssejtek levételét ugyanis semmiféle törvény nem tiltja, miután nincs rá vonatkozó jogszabály.
“Hogy az most felhasználható lesz-e, milyen betegségek gyógyítására, milyen állapotok javítására, az a jövő kérdése. Ebben egy tudományos kockázat van, de amilyen ütemben fejlődik az orvostudomány, ezt az esélyt ezen a téren is meg kell adni” – nyilatkozta Lenkovics Barnabás.

Az esély ma Magyarországon 300 ezer forint. Ennyibe kerül, hogy a Sejtbank Kft. segítségével levegyék, elszállítsák és Brüsszelben tárolják az őssejteket. A pert indító házaspárnak mindez legközelebb talán következő gyermekük születésekor lehet aktuális, miután a feleség mára már megszült. “Számos beavatkozója van ennek a pernek, hasonló szituációban, akik még gyermeküket várják most nyáron, vagy ősszel, és őrajtuk nagyon segíthat az, hogyha a bíróság a felperesnek ad igazat” – nyilatkozta Dr. Hidasi Gábor, a Sejtbank Kft. ügyvédje. Az ombudsman állásfoglalását egy hét múlva már a bíró is elolvashatja, mielőtt első fokon döntést hoz az őssejtek körüli vitában.