A mintegy 60 ezer evás vállalkozásnak július 14-ig kell befizetnie az egyszerűsített vállalkozói adó második negyedévi adóelőlegét – a hivatalos határidő, 12-e szombatra esik. Az első negyedév adatai szerint az evaalanyok jelentős része egyáltalán nem fizetett április 12-ig adóelőleget, mégis nagyobb összeg folyt be az adóhivatal kasszájába, mint amekkorára a szakértők számítottak.

Azokkal szemben, akik késve vagy egyáltalán nem fizették be az adóelőleget, az adóhivatal késedelmi kamatot számol fel (ez a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese, jelenleg 18 százalék). Ezt a késedelmi kamatot is mindenképp meg kell fizetni, különben a következő adóévre átcsúszva köztartozást eredményez, melynek következtében az adózó automatikusan kikerül az evakörből.

Az evázó vállalkozások nagyobb árbevétel után fizettek adóelőleget, mint amire az adóhivatal számított. A társas vállalkozások havi átlagos árbevétele 500 ezer forint, az egyéni vállalkozóké pedig 300 ezer forint volt. Arra még nincs válasz, vajon megnőtt-e az adózási kedv a 15 százalékos eva hatására, vagy milyen más oka lehet annak, hogy a bevallott árbevételek magasabbak a vártnál.