Az amerikai cégek 21 százaléka bocsátotta el legalább egy munkatársát nem megfelelő e-mail-használat miatt tavaly

Az amerikai cégek 21 százaléka bocsátotta el legalább egy munkatársát nem megfelelő e-mail-használat miatt tavaly – állítja az e-mail-használati szokásokat kutató The ePolicy Institute, a vállalatvezetéssel foglalkozó American Management Association és az e-mail-figyelő szoftvereket fejlesztő Clearswift felmérése. Az arány emelkedést mutat: 2001-ben a megkérdezett 1100 társaságnak csupán 17 százaléka számolt be munkatárs elbocsátásáról. A tanulmány szerint a növekedés oka a munkaadók egyre határozottabban fellépése.

Nancy Flynn, a Clearswift vezérigazgatója szerint a szabályokba ütköző e-mail-használat nagyon is érthető pszichológiai jelenség: mivel az e-mail kötetlenebb kommunikációs forma, ráadásul viszonylag anonim, az e-mailezők gyakran a szokottnál jóval radikálisabban fogalmaznak. Nem is véletlen hát, hogy az e-maillel való visszaélés leggyakoribb esetét a kényes témák (például női emancipáció) nem megfelelő megszólaltatása jelenti.
Az e-mailes visszaélések gyakoriságának növekedésében ugyanakkor maguk a munkaadók is szerepet játszanak – állítja a tanulmány. A cégek negyedénél például még mindig nincs átfogó e-mail-használati szabályzat, azaz az alkalmazottak nincsenek tisztában azzal, hogy mikor követnek el szabályszegést. Ráadásul még a szabályzattal rendelkező társaságoknak is csupán fele figyeli valamilyen módon a munkatársak levelezését, ami szintén a szabálytalan e-mail-használat irányában hat.