A kismamák jövedelempótlékáról szóló három legfelsőbb bírósági határozat napokon belül olvasható lesz az interneten. A közzétételt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke rendelte el arra való tekintettel, hogy az említett döntések erőteljesen foglalkoztatják a közvéleményt.

A kismamák jövedelempótlékáról szóló határozatok tízezreket érinthetnek, és már eddig is sokan érdeklődtek telefonon, illetve levélben a határozatok pontos tartalma felől a Legfelsőbb Bíróságon (LB). A határozatokat, indoklásukkal együtt, írásba foglalásukat követően teszik hozzáférhetővé az LB honlapján, a felek személyiségi jogainak tiszteletben tartásával.

A három Somogy megyei kismama a területi államháztartási hivatallal pereskedett elmaradt jövedelempótlékáért. Ez év januárjában a megyei bíróság jogerősen a kismamáknak adott igazat, ez ellen azonban a hivatal felülvizsgálati kérelemmel élt, így került a LB elé a három közigazgatási per.

A LB június 25-én, illetve július 2-án hozott felülvizsgálati döntéseiben kimondta, hogy a 2000 januárjától 2002 márciusáig terjedő időtartamra jár a 6700 forintos jövedelempótlék kamatok nélkül.

A kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint az állam még az idén kérelem nélkül kifizeti az érintett kismamáknak a jövedelempótlékot, várhatóan egy összegben. A járandóság adómentessége érdekében pedig törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé.

Becslések szerint mintegy félmillió kismama kaphatja meg az elmaradt támogatásokat, ez pedig hozzávetőleg 30 milliárd forintjába kerül a központi költségvetésnek.