Új szövetkezeti törvény szükséges a kormányzati ciklus végéig úgy, hogy a jelenleg hatályos jogszabály már a közeljövőben több ponton módosul – közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) rendezvényén pénteken.

A miniszter Medgyessy Péter kormányfő levelére hivatkozva elmondta, hogy a szövetkezetek jövőjét hosszú távon meghatározó, új koncepciójú szövetkezeti törvényről a kormány várhatóan novemberben tárgyal.

Kiss Péter szerint addig sem lehet várni, a jelenlegi szabályozás korrekcióját rövid időn belül kell elvégezni úgy, hogy a szövetkezetek megnyugtató módon működhessenek.

“Meg kell keresni azt a lehető legjobb jogtechnikai megoldást, amellyel a változtatásokat be lehet illeszteni a törvényhozási menetrendbe” – mutatott rá.

A miniszter hangoztatta: a kormány arra számít, hogy a szövetkezeti mozgalmak szakmai javaslataikkal és a társadalmi elfogadtatás biztosításával részt vesznek a jogszabállyal kapcsolatos előkészítő munkában.

“A jogi feltételek módosításának megvitatásán túl a kormány kész a szövetkezeti érdekképviseletekkel folyamatosan párbeszédet folytatni” – hangoztatta.

Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szólt az üzletrészek állami felvásárlásának aktuális kérdéseiről.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 62 milliárd forintot fizetett ki hitelből azoknak a tulajdonosoknak, akik felajánlották üzletrészüket.

Jelezte, hogy a már felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosainak kárpótlására a következő hetekben, hónapokban mintegy egy milliárd forintot fizetnek ki.

“Az alanyi jogú üzletrész-tulajdonosok üzletrészeinek megvétele a kormányzati ciklus végéig tart” – közölte az agrárminiszter.

Hozzátette, hogy ennek költségvetési költségvonzata megegyezik az eddig folyósított összeggel.