A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) két sajtóperben hozott elsőfokú ítéletében is kimondta: bőrszínük alapján különítettek el roma kismamákat az egri Markhot Ferenc Kórházban.

Eger környéki roma asszonyok azt állították: amikor szülni mentek a megyei kórházba, származásuk alapján külön kórterembe helyezték őket. A Roma Sajtóközpont munkatársai rejtett kamerával rögzítették, ahogy a kórház szülésznője kifejti: a roma szülő nőknek külön kórtermeik vannak.

A kórház ezután vizsgálatot indított. Ennek az volt a következtetése, hogy az egri Markhot Ferenc Kórházban nem történt faji alapú szegregáció. Az intézmény helyreigazítási pereket kezdeményezett az információt közlő médiumok ellen. A Népszava és a Medical Tribune nevű orvosi szaklap elleni perek első fokon, nem jogerősen pénteken zárultak le. Ezekben az eljárásokban a PKKB megállapította: a roma kismamákat valóban elkülönítették bőrszínük alapján – – írja a Népszabadság. A sajtóperek várhatóan egy hónapon belül a Fővárosi Bíróságon folytatódnak másodfokon.

A Medical Tribune-nek azonban közölnie kell, tévesen állította azt, hogy a szegregáció a szülőszobára is kiterjedt. A Népszavát a cikk címében is szereplő – ám a bíróság szerint nem bizonyított – “C” kórterem kifejezésért marasztalta el a testület. A sajtóperek várhatóan egy hónapon belül a Fővárosi Bíróságon folytatódnak másodfokon.