Az új büntetőeljárási szabályozás indokolatlanul korlátozza a vádlottak jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul egy budapesti ügyvéd – írja a Népszabadság.

Hegedűs László budapesti ügyvéd szerint alkotmányellenes a büntetőeljárásról szóló új törvény, mivel fellebbezés esetén felhatalmazza a másodfokon eljáró bíróság tanácselnökét, hogy eldöntse nyilvános tárgyaláson, tanácsülésen vagy esetleg pusztán a rendelkezésére álló iratokból hozza meg döntését. A tanács elnökének ráadásul nem kell megindokolnia döntését, és azzal szemben semmiféle jogorvoslatra nincs lehetőség. Hegedűs szerint ezzel sérülhetnek a büntetőeljárás olyan alapelvei, mint a közvetlenség és a szóbeliség.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Fővárosi Ítélőtábla, amely július elsejétől működik, a másodfokú eljárásokban is a legtöbb jogi garanciát nyújtó eljárási formákat pártolja, így azt, hogy a fellebbezéseket bírói tanácsok tárgyalják. A Fővárosi Bíróságon viszont nagyobb gyorsaság érdekében inkább az egyszerűbb megoldásokat preferálnák.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter közölte, ha az Alkotmánybíróság megkeresi az Igazságügyi Minisztériumot, hogy fejtse ki az álláspontját a kérdésben, akkor a tárca megadja majd a választ a konkrét felvetésre – írja a Népszabadság.