A londoni központi büntetőbíróságon a napokban kezdődik meg annak a fiatalembernek a pere, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy a közelmúltban nagy értékben értékesített illegálisan lemásolt szoftvereket különböző internetes árveréseket folytató weboldalakon.

Az Egyesült Királyságban tanuló, pakisztáni származású egyetemi hallgatót a hatóságok azzal vádolják, hogy egyrészt kalózszoftvereket birtokolt, másrészt pedig ezen programokat pénzért forgalomba hozta.

A huszonhárom esztendős Bilal Khan lefülelésében a BSA-nak (Business Software Alliance) és az LCTS-nek (Lewisham Council Trading Standards) egyaránt nagy szerepe volt. A BSA szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy Khannak meglehetősen sok van a rovásán, ugyanis feltételezhetően legalább két esztendőn keresztül foglalkozott illegálisan lemásolt szoftverek forgalmazásával, ezen idő alatt pedig jelentős mértékű károkat okozott a szoftverek jogait birtokló cégeknek.

A vád szerint Khan több száz álnevet használt, és számos különböző online aukciós szolgáltatást, így többek közt az eBay-t is felhasználta arra, hogy kalózszoftvereit az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban piacra dobja. A BSA munkatársai elmondták, hogy a pakisztáni fiatalember elsősorban Microsoft, Macromedia, illetve Symantec fejlesztésű szoftverek illegális kereskedelmével foglalkozott, és tevékenykedése nem kis bevételt hozott a számára.