Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hétfőn felszólalt az olaszországi Comóban megrendezett European eGoverment 2003(európai elektronikus kormányzat) elnevezésű e-közigazgatási konferencián.

A magyar miniszter kiemelte: Magyarországot az uniós csatlakozó országok nevében kérték fel a konferencián felszólalásra, mintegy azt jelezve, hogy minket tekintenek ezen országok között az elektronikus közigazgatási munkák egyik fő szervezőjének. Kovács Kálmán előadásában három fontos szempontot emelt ki az e-közigazgatás fejlődésével kapcsolatban: a távközlés liberalizációját, illetve az erre vonatkozó törvénykezés megteremtését, továbbá az e-kormányzati munka technikai háttere megteremtésének szükségességét, valamint azt, hogy az önkormányzatok ügyintézése legyen az ügyfélbarát elektronikus közigazgatás egyik kitörési pontja. A konferencia fő feladata az e-közigazgatás stratégiai prioritásaira vonatkozó európai konszenzus megerősítése és kibővítése.

A rendezvényen bemutatnak jelenleg elérhető interaktív elektronikus közszolgáltatásokat. Az érdeklődők két kiállításon ismerkedhetnek meg a szektor legújabb megoldásaival, köztük a magyar fejlesztésű BuilDog rendszerrel, amely a Hallgatói Információs Központtal közösen képviseli Magyarországot a kiállításon. Ezt is felkereste hétfőn Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, akit kiállításunkon Kovács Kálmán köszöntött. Mint ismeretes, Olaszország, jelenlegi soros uniós elnökségének idején az információtechnológia európai fejlődését kiemelt kérdésként szeretné kezelni, eredményt elérni az elektronikus kormányzat fejlesztésében.