Több száz milliós sikkasztás gyanúja miatt indított eljárást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a K&H Equitiesnél. A nyomozást azt követően rendelték el, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal a Pannonplast részvények felvásárlásával kapcsolatban más szabálytalanságot, majd bűncselekményre utaló jeleket is talált a cégnél.

Több százmillió forintos sikkasztás gyanúja miatt indított eljárást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a Kereskedelmi és Hitelbank Equities nevű brókercégnél. A rendőrök hétfőn folytattak belső vizsgálatot a társaságnál, majd a K&H Bank és egy magányszemély feljelentése alapján indították meg a nyomozást – közölte az ORFK honlapján.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a közelmúltban vizsgálatot folytatott a Pannonplast-részvények felvásárlásának körülményeivel kapcsolatban – áll Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkár közleményében. “Ennek során a K and H Bank Rt. brókercégénél, a K and H Equitiesnél olyan szabálytalanságokra, sőt később bűncselekményre utaló jeleket is találtak, amelyeknek nem volt közvetlen közük a Pannonplast-ügyhöz.

Ezekből az adatokból kiderült: a K and H Equities több olyan ügyfelével – magánszeméllyel, gazdálkodó szervezettel – akivel, illetve amellyel vagyonkezelési szerződést kötött, hamis bizonylatokon a valóságosnál magasabb – esetenként nagyságrendekkel magasabb – adatot közölt a jóváírt hozamról, illetve az ügyfél számláján nyilvántartott összegről. Ez a gyakorlat a bankcsoportnál mintegy öt éve folyt és ezt nem tárta fel sem a bank belső biztonsági rendszere, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Mintegy 60-70 ügyfél esetében lehetséges a károkozás, a kárösszeg több milliárdos is lehet. Az érintett ügyfelek vagyonát a brókercég egy befektetési tanácsadója, K. Attila kezelte, ő egyben a K and H Bank Rt. egyik üzletágának ügyvezető igazgatója volt.

E banki alkalmazott az ügyfélpénzek forgatásával elért hozamok egy részét valószínűsíthetően saját céljaira használta fel. Az NBH az eddig megállapítottak alapján különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentette K. Attilát az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán – áll a közleményben.